Golfyoga: zo sla je twintig meter verder op de golfbaan

Bij het neerzetten van goede prestaties op de golfbaan komt veel meer kijken dan een perfecte techniek. Soepel zijn is namelijk minstens zo belangrijk. Wist je dat yoga kan helpen bij een betere swing? En dat je daardoor tot wel twintig meter verder kan slaan?

Dat sprak ook Mark O’Meara, oud-golfer en mentor van Tiger Woods, aan. Toen hij ouder werd, kon hij de jonge golfers niet meer bijbenen. Zijn lichaam werd stram en zijn prestaties gingen achteruit. Na een hele winter golfyoga te hebben gedaan, won hij vervolgens de Masters British Open.

Golfyoga

Inmiddels worden er bij verschillende yogascholen in Nederland speciale golfyogalessen gegeven. De oefeningen in deze lessen richten zich specifiek op de delen van het lichaam die bij golf belangrijk zijn. Denk aan de heupen, schouders, taille en rug. Wij zetten een aantal yoga-oefeningen voor je op een rijtje.

De ‘low lunge’

Deze oefening is erg geschikt om je spieren op te warmen, en dan met name een belangrijke spier in je onderrug en heup die veel gebruikt wordt tijdens het golfen. De oefening gaat als volgt: ga op je knieën zitten en zet een stap naar voren met je rechterbeen. Je linkerknie blijft dus op de grond. Laat je handen rusten op je rechterknie en duw je rechtervoet stevig in de grond. Je kunt deze oefening uitbreiden door je linkerhand op de grond naast je rechtervoet te zetten en je rechterhand recht omhoog in de lucht te houden. Hou dit een paar ademhalingen vol en wissel hierna van kant.

Planken

Je swing echt naar een hoger level tillen? Ga planken! Hiermee train je je armspieren en buikspieren. Zo gaat de oefening: Ga op handen en knieën zitten en zorg dat je handen recht onder je schouders staan. Zet je voeten één voor één naar achter en hou je armen goed gestrekt. Probeer dit in ieder geval drie ademhalingen vol te houden.

De ‘boothouding’

We hebben nu de spieren in de buik, armen, onderrug en heupen getraind, dus gaan we verder met de benen. Dat doen we met de boothouding. De oefening gaat als volgt: ga op de grond zitten en buig je benen. Leun iets naar achteren, pak je knieholtes vast en til je voeten van de grond. Zorg dat je armen langs je benen parallel komen met de vloer. Blijf een aantal ademhalingen in deze positie zitten en zet dan je voeten weer op de vloer.

Er zijn nog tal van andere oefeningen bij golfyoga die je kunt doen om je prestaties op de golfbaan te verbeteren. Belangrijk is dat je de oefeningen regelmatig doet voor het beste resultaat, en wie weet sla jij dan volgend seizoen de sterren van de hemel!

Bij SpecialSpex maken we gespecialiseerde brillen op sterkte.

GOLFBANEN PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland